Village by the Park Railway hold back

Options for Homes – Village by the Park development sits at the bottom of a land basin just south of the CPR main line running east west across Toronto, and there is a large concrete wall held back with tiebacks which support the Railroads tracks above. This wall may have been shown to be unsound at some period during the demo. A number of new steel beams have been driven into the ground at the top end of the site by the railroad tracks.  The old CanTire store stood on the site for at least 40 years so some remedial action was probably needed just in the normal course of wear and stress that building foundations would have suffered from the train movement.
The pictures above are of the new pile driven steel beams, right now it’s difficult to get images of the original tiebacks used in the current retaining wall. Info on Tiebacks from wikipedia [opens in new window}

Comments are closed.